KOHA: OPAC Catalogue Search
Start OverMARC DisplayBrief DisplayReturn To BrowseExport Marked Records


Author พัศมัย เอกก้านตรง
Titleชนิดและปริมาณอาหารหมักดอง แมลง และสัตว์ธรรมชาติที่แม่และเด็กบริโภคต่อครั้งในภาคตะวันออกเฉียงเหนือ
Alternative TitleDietary portion size intake of fermented foods, selected insects and animals in North Eastern rural Thailand
Imprint2542
Call# T990290

CALL # Volume Number Month Year Barcode Status
Available

Journalอาหาร
Abstractการศึกษาชนิดและปริมาณอาหารหมักดอง แมลงและสัตว์ธรรมชาติ จากข้อมูลประวัติอาหารที่รับประทาน 24 ชั่วโมง จำนวน 1 วันของกลุ่มหญิงมีครรภ์ 211 คน หญิงให้นมบุตร 295 คน เด็ก 7-12 ปี 383 คน และเด็ก 2-5 ปี 215 คน พบว่า อาหารเนื้อสัตว์หมักที่กลุ่มเป้าหมายบริโภคมี 9 ชนิด คือ ปลาร้า ปลาส้ม และปลาเค็ม ทำจากปลาน้ำจืด ปลาเค็มทำจากปลาทะเล ไส้กรอกหมู แหนมหมู ไส้กรอกเนื้อ แหนมเนื้อ และเนื้อเค็ม ปริมาณบริโภคต่อครั้งอยู่ในช่วง 4-52 กรัม ยกเว้น ปลาร้ารับประทานครั้งละ 2.5-5.0 กรัม การบริโภคผักดองพบ 4 ชนิด คือ ผักกาดดอง ผักเสี้ยนดอง ต้นหอมดอง และหน่อไม้ดอง ปริมาณบริโภคต่อครั้งอยู่ในช่วง 34-86 กรัม แมลงที่นิยมบริโภค คือ แมงกินูน จิ้งหรีด และไข่มดแดง ปริมาณบริโภคต่อครั้งเป็น 8-44 กรัม โดยผู้ใหญ่บริโภคครั้งละ 7 กรัม และเด็กบริโภคครั้งละ 5 กรัม สำหรับการบริโภคสัตว์ธรรมชาติพบเพียง 5 ชนิด คือ กิ้งก่า งู กระต่าย หนู และนก ปริมาณบริโภคต่อครั้งเป็น 23-33 กรัม -- Dietary consumption practices are often influenced by the local availability of foods and typical ethnic factors. The dietary intake of fermented foods, selected insects and animals among selected samples of pregnant (211)and lactating (295)women and preschool (215)and school age (383)children was studied by using the 24 hour recall method. The nine fermented foods were eaten by mothers and children which included salted fermented fish, sour fermented fish, salted fresh water fish, salted sea fish, pork sausage, fermented pork, beef sausage, fermented beef and salted beef. The portion size of fermented food ranged from 4-52 g, while the salted fermented fish portion amounted from 2.5 g to 5 g, as it is generally taken in lesser amounts. The four pickled vegetables taken included, pickled mustard greens, pickled pag sein, pickled onion leaves and pickled bamboo shoots in portion sizes ranging from 34-86 among mothers and popular eaten insects were june beetle, cricket and ant's egg in portion sizes of 8-44 g. The portion size intake of animals such as ground lizard, snake, rabbit, mice and bird was in the range of 23-33 g.
Descript94-106 ; ปีที่ 29 ฉบับที่ 2
Subjectแมลง--การบริโภค
อาหารหมักดอง--การบริโภค
Insect consumption
Fermented food consumption
ภาคตะวันออกเฉียงเหนือ!
ไทย
Previous||2330||Next