KOHA: OPAC Catalogue Search
Start OverMARC DisplayBrief DisplayReturn To BrowseExport Marked Records


Author เยาวลักษณ์ สุรพันธพิศิษฐ์
Titleการใช้วิธีการฟอกจางสีเพื่อประมาณคุณภาพทางจุลินทรีย์ของเนื้อสุกรสด
Alternative TitleDye reduction test for the determination of microbiological quality of raw pork
Imprint2541
Call# T990302

CALL # Volume Number Month Year Barcode Status
Available

Journalวารสารเกษตรพระจอมเกล้า
Abstractงานวิจัยนี้ได้ศึกษาการตรวจคุณภาพทางจุลินทรีย์ของเนื้อสัตว์ (27 ตัวอย่าง จาก 5 ร้านค้า)โดยวิธีการตรวจหาจำนวนจุลินทรีย์ทั้งหมด (Total plate count)และวิธีการฟอกสีด้วยอินดิเคเตอร์ เมธิลีน บลู และรีซาซูรีน ผลที่ได้จากการทดลอง พบว่าความสัมพันธ์ระหว่างจำนวนจุลินทรีย์ทั้งหมด กับเวลาที่ใช้ในการเปลี่ยนสีของอินดิเคเตอร์เป็นไม่มีสีเป็นแบบผันกลับ ค่าสัมประสิทธิ์ความสัมพันธ์ระหว่าง Log จำนวนจุลินทรีย์ทั้งหมด กับเวลาที่ใช้ในการเปลี่ยนสีของอินดิเคเตอร์ เมธิลีน บลู และรีซาซูรีน เป็นไม่มีสี มีค่า 0.954 และ 0.963 ตามลำดับ สมการรีเกรซชั่น สำหรับใช้เมธิลีน บลู และรีซาซูรีน ตรวจสอบเป็น Y = 9.389753-0.01735 X และ Y = 9.435868-0.02175 X ตามลำดับ -- The research was conducted in order to determine the microbiological quality of raw pork (27 samples taken from 5 shops)employing two different methods namely total plate count method and dye reduction test-using methylene blue and resazurin as indicators. From the result, it was shown that there was an inverse correlation between the number of total viable colonies and dye reduction time. Correlation coefficient (r)between the Log number of total viable colonies and dye reduction time of methylene blue and resazurin indicators were 0.954 and 0.963, respectively. The equations of Y for methylene blue and resazurin test were equal to 9.389753 - 0.01753 X and 9.435868 - 0.02175 X, respectively.
Descriptปีที่ 16 ฉบับที่ 1 ; 41-49
Subjectเนื้อสัตว์--จุลชีววิทยา
จุลินทรีย์ในอาหาร
Pork--microbiology
Previous||2342||Next