KOHA: OPAC Catalogue Search
Start OverMARC DisplayBrief DisplayReturn To BrowseExport Marked Records


Author จารุณี มีจุ้ย
Titleการศึกษาวิธีการที่เหมาะสมในการนับจำนวนและแยกเชื้อจุลินทรีย์จากซีอิ๊ว และเต้าเจี้ยว I.การใช้กรดโปรปิโอนิคและเอธิลแอลกอฮอล์ เป็นสารคัดเลือกในการนับจำนวนยีสต์จากน้ำหมักซีอิ๊ว
Imprintลำปาง : สถาบัน
Call# T940055

CALL # Volume Number Month Year Barcode Status
Available

Journalรายงานการค้นคว้าวิจัยประจำปี 2534 / สถาบันวิจัยและฝึกอบรมการเกษตรลำปาง สถาบันเทคโนโลยีราชมงคล กระทรวงศึกษาธิการ
AbstractThe problem of yeast enumeration from fermented soy sauce is the contamination of mold in form of spore that came from koji into the mash. To prevent the mold, the uses of propionic acid and ethyl alcohol as selective agents for yeast count were studies. The result indicated that Aspergillus oryzae, Aspergillus niger, Rhizopus sp. and Penicillium were 75% inhibited by 0.1% propionic acid at pH 4.5 and 50% inhibited by 3% ethyl alcohol at pH 5.5. On the other hand, the yeast Saccharomyces rouxii, Torulopsis sp., Pichia sp. and Candida sp. were not inhibited by 0.1% propionic acid and 3% ethyl alcohol. Further study revealed that Bacllus was also inhibited by propionic acid and ethyl alcohol. Selectivity of propionic acid media and ethyl alcohol media for yeast and mold of the yeast count form fermented soy mash were tested. The result was showed that, the number of yeast count was not different between propionic acid media and control and between ethyl alcohol media and control while the molds were inhibited in those medium. In conclusion propionic acid and ethyl alcohol were effectively used as selective agents for yeast enumeration from fermented soy mash.
Descript1-13
Subjectซีอิ๊ว--การปนเปื้อน
จุลินทรีย์ในอาหาร
Previous||328||Next