KOHA: OPAC Catalogue Search
Start OverMARC DisplayBrief DisplayReturn To BrowseExport Marked Records


Author พันธ์สิริ สุทธิลักษณ์
Titleลูกชิด: คุณค่าทางโภชนาการ และการพัฒนาผลิตภัณฑ์ลูกชิดให้มีคุณภาพและปลอดภัย
Alternative TitleSugar Palm (Arenga westerhoutii Griff.) Seed: Nutritional Value and Product Development from Sugar Palm Seed with Quality and Safety
Call# FOOD 7345

CALL # Volume Number Month Year Barcode Status

Abstractลูกชิด หรือ ตาว หรือ ต๋าว (Arenga westerhoutii Griff.) เป็นพืชตระกูลปาล์มที่ขึ้นตามธรรมชาติ ประเทศไทยพบมากในจังหวัดน่าน อุตรดิตถ์ พิษณุโลก แพร่ และกาญจนบุรี ลูกชิดมีสารอาหารที่มีประโยชน์ต่อร่างกายมาก ในลูกชิด 100 กรัม มีปริมาณคาร์โบไฮเดรต 9.77 กรัม โดยเป็นใยอาหารสูงถึง 8.59 กรัม (คิดเป็นใย-อาหารที่ละลายน้้า 6.61 กรัม และใยอาหารที่ไม่ละลายน้้า 1.98 กรัม) นับว่ามีปริมาณสูงมากเมื่อเปรียบเทียบกับเมล็ดพืชตระกูลปาล์มชนิดอื่น นอกจากนี้ลูกชิดยังเป็นแหล่งของแคลเซียมซึ่งมีปริมาณถึง 96.51 มิลลิกรัมต่อ 100 กรัม มีปริมาณไขมันต่้า คือ 0.07 กรัม และให้พลังงาน 52 กิโลแคลอรี ในไทยนิยมน้าลูกชิดมาเชื่อมบริโภคเป็นของหวาน อย่างไรก็ตามปัญหาของผลิตภัณฑ์ลูกชิดคือ ตรวจพบการตกค้างของซัลเฟอร์ไดออกไซด์ในปริมาณสูง ซึ่งอาจก่อให้เกิดอันตรายแก่ผู้บริโภคได้ ดังนั้นการใช้สารกลุ่มซัลไฟต์ในระดับที่เหมาะสมและปลอดภัย หรือการใช้สารทดแทนชนิดอื่น เพื่อคงคุณภาพของผลิตภัณฑ์ในระหว่างการเก็บรักษาและการจ้าหน่าย รวมถึงการสร้างความเชื่อมั่นในด้านความปลอดภัยแก่ผู้บริโภค จึงเป็นสิ่งจ้าเป็นส้าหรับผู้ผลิต นอกจากนี้การพัฒนาผลิตภัณฑ์เพื่อสุขภาพจากลูกชิดโดยไม่ใช้สารเคมีในการแปรรูป เป็นอีกทางเลือกหนึ่งเพื่อสร้างความมั่นใจในด้านคุณภาพ และความปลอดภัยของผลิตภัณฑ์จากลูกชิด รวมถึงเพิ่มความหลากหลายของผลิตภัณฑ์ในกลุ่มสินค้าเพื่อสุขภาพส้าหรับผู้บริโภคได้ -- Sugar palm (Arenga westerhoutii Griff.) usually found in the north of Thailand especially in Nan, Uttaradit, Pitsanulok, Phrae and Kanchanaburi provinces. The seeds are a good source of beneficial nutrition for human health. A hundred grams of sugar palm seeds contain 9.77 g of carbohydrate which highly consist total dietary fiber content at 8.59 g (6.61 g of soluble dietary fiber and 1.98 g of insoluble dietary fiber) when compared to other palm families. Moreover, the sugar palm seeds can be a good source of calcium (96.51 mg/100 g) which contain low fat content (0.07 g) and provide energy at 52 kcal. Sugar palm seeds in syrup and dried form are consumed as desserts throughout Thailand. However, highly sulfur dioxide residue remaining in the products may harm consumers. Therefore, safety levels for sulfiting agent or its alternatives are needed for manufacturers to keep nutritional quality of the sugar palm products during storage and distribution processes, in addition to safety insurance to consumers. Besides, product development without chemical additives is still required for the sugar palm seeds as well as additional forms of the product presentations. These would ensure product safety and quality to customers, and bring up sugar palm seeds to a selected choice of healthy products.
Subjectคุณค่าทางโภชนาการ
คุณภาพ
ความปลอดภัย
ลูกชิด
Nutritional value
Quality
Safety
Sugar palm seed
Previous||7368||Next