KOHA: OPAC Catalogue Search
Start OverMARC DisplayBrief DisplayReturn To BrowseExport Marked Records


Author สมชาติ ฉันทศิริวรรณ
Alternative Author วารสารวิจัยและพัฒนา มจธ.
Titleการวิเคราะห์กระบวนการหีบอ้อยด้วยแบบจำลองเชิงตัวเลข
Alternative TitleAnalysis of Sugar Milling Process by Numerical Modeling
Imprintปีที่ 362 ฉบับที่ 1, มกราคม - มีนาคม 2556
Call# FOOD 7352

CALL # Volume Number Month Year Barcode Status

Abstractกระบวนการหีบอ้อยเป็นการคั้นน้ำอ้อยจากลำต้นอ้อย การหีบอ้อยด้วยลูกหีบเพียงหนึ่งลูกให้ผลที่ไม่น่าพอใจ เนื่องจากกากอ้อยที่เหลือจากการหีบยังคงมีน้ำอ้อยในปริมาณมาก ดังนั้นกระบวนการหีบอ้อยจึงมักประกอบด้วยลูกหีบ อย่างน้อย 5 ลูกทำงานร่วมกันเป็นอนุกรม มีการใช้น้ำหรือน้ำอ้อยพรมลงบนกากอ้อยก่อนการหีบอ้อยในลูกหีบลูกที่ สองจนถึงลูกสุดท้ายเพื่อเพิ่มปริมาณน้ำอ้อยที่หีบได้ บทความนี้นำเสนอแบบจำลองคณิตศาสตร์ที่จำลองการทำงานของ กระบวนการหีบอ้อยดังกล่าว แบบจำลองนี้ได้จากสมดุลมวลของส่วนประกอบของอ้อยซึ่งได้แก่ไฟเบอร์และน้ำตาลที่ ละลายในนำ้อ้อย นอกจากนี้แบบจำลองนี้ยังพิจารณาความเป็นไปได้ที่กากอ้อยและนำหรือน้ำอ้อยผสมกันอย่างไม่ทั่วถึง พารามิเตอร์สมรรถนะของกระบวนการหีบอ้อยได้จากข้อมูลการทำงานของลูกหีบทั้งหมด เมื่อใช้แบบจำลองนี้ศึกษาการ ทำงานของกระบวนการหีบอ้อย พบว่าปริมาณน้ำอ้อยและความชื้นในกากอ้อยเพิ่มขึ้นตามปริมาณน้ำพรม อย่างไรก็ตาม การปรับค่าพารามิเตอร์บางตัวสามารถทำให้ได้น้ำอ้อยเพิ่มขึ้นแต่ความชื้นในกากอ้อยลดลง -- Sugar milling is a process in which juice is extracted from sugar cane stalks. Using only one mill to extract juice yields an unsatisfactory result because the bagasse leaving the mill still contains a lot of juice. Therefore, a milling tandem consisting of at least 5 mills is normally used in the sugar milling process. In order to maximize extraction, juice or water is mixed with input bagasse before being fed to each of the second and subsequent mills. This method is known as compound imbibition. This paper presents a model to simulate the operation of sugar mills that use compound imbibition. In addition to incorporating balances of fiber and dissolved solids, the model accounts for possibilities of non-ideal mixing between bagasse and imbibition water or juice. Operation data of the sugar mills are used to obtain performance parameters of all mills. The model is used to show how imbibition results in increases in both the extraction of dissolved solids and the moisture of bagasse leaving the milling process. However, by adjusting some performance parameters, it is possible to increase extraction and lower bagasse moisture.
Descriptหน้า: 3-17
Subject
Previous||7375||Next